← All PAX Flashcard Decks

Verbal Ability Flashcards

11 cards from real PAX practice questions. Tap to flip, then mark Knew It or Still Learning — missed cards come back until you master them.

Read the first 11 Verbal Ability flashcards as text
  1. According to the passage, approximately what percentage of people with peanut allergies have severe reactions?

    Answer: Up to 33%

    Explanation: The second paragraph of the passage notes that ""up to one-third of people with peanut allergies have severe reactions."" Since one-third is approximately 33%, choice C is correct.

  2. By what date do Duke University allergy experts expect to offer a treatment for peanut allergies?

    Answer: 2013

    Explanation: The second paragraph of the passage notes that in 2008, Duke experts stated that they expected to offer treatment in five years. Five years from 2008 is 2013.

  3. Which of the following is NOT a type of cuisine the passage suggests often contains peanuts?

    Answer: Italian

    Explanation: The last sentence in paragraph five lists the cuisines in which one should watch for peanuts. Italian is not listed.

  4. Which allergy does the article state is thought to be the most common cause of food-related death?

    Answer: Peanut

    Explanation: The second sentence of the first paragraph states that peanut allergy is the most common cause of food-related death.

  5. Which of the following does the passage NOT state is a sign of anaphylaxis?

    Answer: Runny or stuffy nose

    Explanation: Paragraph two gives examples of symptoms of peanut allergies and, more specifically, examples of symptoms of anaphylaxis. A runny or stuffy nose is given as a symptom of the former, but not of the latter.

  6. Administration of the indicated drug will ameliorate the patient's condition. Ameliorate means:

    Answer: Improve

    Explanation: Improve is a synonym for ameliorate, both of which mean "to make better." Intensify is similar, but this word implies an effort greater in degree or measurement. Worsen is the antonym meaning, "to become worse or less in value." Cure could fit into this sentence, as it means, "to effect recovery from," but does not relate directly to ameliorate.

  7. The hospital staff listened to the chief of staff's fervent speech regarding proposed changes at the facility. Fervent means:

    Answer: Emotional

    Explanation: Emotional is the only true synonym for fervent, which means "showing great depth of feeling or passionate enthusiasm." Therefore, dispassionate, which means "uninfluenced by emotion or personal feelings," is an antonym. Enthusiastic implies urgency of desire or interest, and this word is synonymous with eager. Lengthy (or long) is unrelated to the term fervent.

  8. Some of the hospital's computer equipment is outmoded. Outmoded means:

    Answer: Obsolete

    Explanation: Obsolete and outmoded are synonyms, both connoting "having surpassed its time of use or usefulness." Worn-out is related, but this word suggests something is "damaged or weakened through prolonged use." In this context, inoperable describes something "not workable or practical," making it a related word as well. Refurbished means, "restored to good repair," and is a near antonym.

  9. The accident victim's arm is saturated in blood. Saturated means:

    Answer: Wet

    Explanation: Wet and saturated are synonyms, both meaning "covered with, containing, or penetrated with liquid." Inundated is a related term in this case meaning, "flooded," but this word can also mean "overwhelmed." Similarly, steeped means, "soaked or immersed in liquid." In this sentence, caked would mean, "forming a crust."

  10. Mark's concerned daughter brought him into the emergency room, and it was found that he had feigned a heart attack. Feigned means:

    Answer: Affected

    Explanation: Affected is the synonym for feigned because in this instance both words mean, "presenting a false appearance of." Concealed is a somewhat related term signifying that something is "hidden." The other choices fit into the sentence and are synonyms for each other; as verbs, undergone and experienced both mean, "having come to knowledge of something by living through it."

  11. The medical center's chief operating officer is an exponent of patient's rights. Exponent means:

    Answer: Advocate

    Explanation: An exponent is an advocate, someone who actively promotes or favors a cause. Adherent is a somewhat related term meaning, "follower, someone who follows the opinions or teachings of others." Opponent is an antonym signifying, "one who takes an opposing position." Critic is a near antonym, which in this sentence would mean "fault-finder."

How this page was made: written with AI tools and published by Nathan Beja, founder of Practice Test Geeks, who is responsible for its content. Exam facts are checked against the official sources listed below. Not reviewed by a subject-matter expert. Editorial policy

Sources & references

Exam facts on this page (fees, format, dates, passing scores) are checked against these official sources; the date is our last check. Editorial policy

  1. nln.org — Exam format, time limit, passing score, score release, score validity, fees, retake policy, exam information · verified Oct 2026