# FREE BSEP Arithmetic Reasoning Questions and Answers

#### In a refrigerator, there are 4 eggs, 5 oranges and 3 apples. What is the probability of picking an apple or an egg?

Explanation:

The probability of picking an apple or an egg can be calculated by adding the number of apples and eggs, which is 4 + 3 = 7. Then, divide this sum by the total number of fruits in the refrigerator, which is 4 + 5 + 3 = 12. Therefore, the probability is 7/12.

#### For the first two minutes of calls, a phone company charges $10 and $5 afterward. What is the cost of 3 minutes?

Explanation:

The cost of the first two minutes is $10, and for the third minute, it is $5. Therefore, the total cost for 3 minutes is $10 + $5 = $15.

#### The length of the ruler is 25 inches. What is the length of 3 and a half rulers of the ruler?

Explanation:

To find the length of 3 and a half rulers, we need to multiply the length of one ruler by 3.5. Since the length of one ruler is given as 25 inches, multiplying it by 3.5 gives us 87.5 inches. Therefore, the length of 3 and a half rulers of the ruler is 87.5 inches.

#### A bowl contains 4 white spoons and 8 blue spoons. What is the probability of picking a white spoon?

Explanation:

The probability of picking a white spoon can be calculated by dividing the number of white spoons (4) by the total number of spoons (12). Therefore, the correct answer is 4/12, which simplifies to 1/3.

#### Two years ago, you were 5, your brother was 2. What would be the sum of your ages in 10 years time?

Explanation:

In two years, you would be 7 and your brother would be 4. Adding 10 years to both ages, you would be 17 and your brother would be 14. The sum of your ages in 10 years time would be 17 + 14 = 31.

#### A bag costs $9.20, but the store now sells it for $5.06. What is the percentage discount?

Explanation:

The percentage discount can be calculated by finding the difference between the original price and the discounted price, and then dividing that difference by the original price. In this case, the difference between $9.20 and $5.06 is $4.14. Dividing $4.14 by $9.20 and multiplying by 100 gives approximately 45%. Therefore, the percentage discount is 45%.

#### The cost of a small piece of cake is $2.65. What would be left if three of such cakes were bought for $20?

Explanation:

If the cost of one small piece of cake is $2.65, then the cost of three cakes would be 3 * $2.65 = $7.95. If $7.95 is subtracted from $20, the amount left would be $20 - $7.95 = $12.05.

#### What is the percentage of the tip if a meal costs $97.25 and the tip is $20.47?

Explanation:

The percentage of a tip can be calculated by dividing the tip amount by the total cost of the meal and then multiplying it by 100. In this case, the tip amount is $20.47 and the total cost of the meal is $97.25. Dividing $20.47 by $97.25 gives approximately 0.2104. Multiplying 0.2104 by 100 gives approximately 21.04%. Therefore, the correct answer is 21%, not 12%.

#### The diameter of a certain rod is required to be 1.51 .015 inches. The rod would not be acceptable if the diameter measured:

Explanation

If the diameter of the rod is required to be 1.51 inches with a tolerance of ±0.015 inches, then any measurement below 1.495 inches would not meet the requirement. Since 1.490 inches is below this threshold, it would make the rod unacceptable.

#### A boy worked for 40 hours per week and earned $8.10 every hour. His father earned $10.8 per hour. How many hours will his father work to earn the same amount the boy earned in 40 hours?

Explanation:

The boy earned $8.10 per hour and worked for 40 hours, so his total earnings are 8.10 * 40 = $324. The father earns $10.8 per hour, so to earn the same amount as the boy in 40 hours, he needs to work for 324 / 10.8 = 30 hours. Therefore, the father will need to work 30 hours to earn the same amount the boy earned in 40 hours.

#### Alicia bought three items at the candy store for $3.47, $.45, and $2. How much change should she receive if she pays with a $20 bill?

Explanation

Alicia bought three items at the candy store for a total of $3.47 + $0.45 + $2 = $5.92. If she pays with a $20 bill, she should receive a change of $20 - $5.92 = $14.08.