โ† All EFM Flashcard Decks

Clinical Interpretation Flashcards

11 cards from real EFM practice questions. Tap to flip, then mark Knew It or Still Learning โ€” missed cards come back until you master them.

Read the first 11 Clinical Interpretation flashcards as text
  1. What is considered to be the normal range of fetal heart rates?

    Answer: 110-160 bpm

    Explanation: The normal fetal heart ranges between 110 and 160 bpm.

  2. Which of the following interventions would be appropriate for this tracing?

    Answer: Position change, followed by amnioinfusion if no improvement

    Explanation: Cord compression may be alleviated by position change or amnioinfusion.

  3. How would you describe the contractions noted on this fetal tracing?

    Answer: Tachysystole

    Explanation: Tachysystole describes contractions that occur with 5 or more in 10 minutes. The term hyperstimulation is no longer used.

  4. Assuming the patient has an IUPC, please calculate the MVUs for this tracing.

    Answer: 245

    Explanation: The MVUs for this tracing would be 245.

  5. What is the baseline rate?

    Answer: 170

    Explanation: The baseline rate doesn't include areas of marked variability or accelerations or decelerations.

  6. Are there accelerations present?

    Answer: Yes

    Explanation: There are accelerations present in addition to the marked variability.

  7. Are there decelerations present?

    Answer: None

    Explanation: Decelerations are not present.

  8. Are contractions present?

    Answer: Regular

    Explanation: Regular contractions are present.

  9. What category is this tracing?

    Answer: Category 2

    Explanation: It is Category 2 tracing. Category 2 tracing in Electronic Fetal Monitoring (EFM) represents an indeterminate or non-reassuring fetal heart rate pattern.

  10. Is this FHT reassuring?

    Answer: It is overall reassuring, but not reactive.

    Explanation: The FHT is overall reassuring, but not reactive.

  11. What is the likely cause of this fetal tracing?

    Answer: Fetal anemia

    Explanation: This is a sinusoidal pattern associated with severe fetal anemia.