# TABE Applied Math Practice Test 2

#### How long will it take to reach a town 250 miles a way if you drive 50 miles per hour?

250 miles/(50 miles per hour) = 5 hours

#### The L-shaped family room that Todd has planned to carpet is seen in the diagram below. How many square feet of carpet does Todd need to purchase to carpet this room, allowing for 15% waste?

#### How much time is there between 7:45 am today and 3:15 pm tomorrow?

From 7:45 am today to 7:45 am tomorrow is 24 hours. From 7:45 am tomorrow to 3:15 pm tomorrow is 7 1/2 hours. Total is 31 1/2 hours

#### If 4 people can stain a deck in 2 days, how many people would be required to stain the deck in only 1 day?

If it requires 4 people for 2 days, then it would require 8 people for 1 day.

#### Four tons of gravel weighs how many pounds?

One ton = 2,000 pounds. Therefore, 4 tons = 8,000 pounds

#### Tina bought a scarf for $16.65. She gave the clerk $20. How much change should she get back?

$20 - $16.65 = $3.35

#### If 5 apples cost $2.00, how much will 15 apples cost?

15 apples is three times as many as 5 apples, so 15 apples will cost 3x$2 = $6

#### If you invest $10,000 at an annual rate of 7%, how much interest will you earn after one year?

Interest = Principal x Rate = $10,000 x 0.07 = $700

#### Thomas' father is 51 years old when you first add 4 to his age and then multiply that total by 3. Which of the following algebraically accurately depicts this statement?

Explanation:

The correct answer is (D). Let t stand in for Thomas' age, which is an unknown in this scenario.

"First add 4 to Thomas' age," it says, t+4

The following instruction is to "multiply this sum by three": 3(t+4)

Last but not least, we know that this outcome equals 51: 3(t+4)=51

#### Which of the following values for x is a solution to the equation given below? x⋅(x−2) > 7

Explanation:

The correct answer is (B). Algebra is not necessary in this situation. Instead, try each possible response to see which one yields a true statement:
When x= −2, we get:

(−2)(−2−2) > 7 → (−2)(−4) > 7 → 8 > 7

This is accurate, as 8 is greater than 7.

#### If the price of a gallon of gas increases from $3.20 to $3.68, what percent did it increase?

To find the percent of increase, subtract the second number from the original/first number (3.68-3.2=0.48) and divide that result by the original number (0.48/3.20=0.15=15%)

#### In the illustration above, AE←→⊥FC←→ (“line AE is perpendicular to line FC”). Which two rays form an obtuse angle?

Explanation:

The correct answer is (C). It is stated that AE←→⊥FC←→. This denotes a right angle (90°) formed by the two lines. Any angle that is higher than 90° (but less than 180°) is referred to as an obtuse angle.

Only OA−→and OD−→ have angles that are larger than 90 degrees. Answer options (D) and (B) produce acute angles (less than 90°), whereas answer option (A) rays produce a right angle.

#### If a gas tank can hold 30 gallons, how many gallons does it contain when it is three-fifths full?

30 gallons x 3/5 = 18

#### Sam bought a 12 pack of soda for $5.40. How much did he pay per can of soda?

$5.40/12 = $0.45

#### How much per pretzel do you save by purchasing "3 pretzels for $10" as opposed to merely purchasing "1 pretzel for $4"?

Explanation:

The correct answer is (D). The unit pricing (price per pretzel) is $4.00 since we know that one pretzel costs $4.

We must first estimate the unit pricing when purchasing "3 pretzels for $10" in order to calculate how much we save. In order to do this, we must divide $10 by 3 pretzels:

$10÷3=$3.33 for each pretzel.

To calculate the savings, we take the difference in unit prices:

$4.00−$3.33=$0.67