← All HTML5 Flashcard Decks

HTML 5 Flashcards

9 cards from real HTML5 practice questions. Tap to flip, then mark Knew It or Still Learning — missed cards come back until you master them.

Read the first 9 HTML 5 flashcards as text
  1. The empty element in the head element ________ defines relationships between the current document and other documents.

    Answer: link

    Explanation: The link establishes a connection between the current document and a remote resource. The tag is most commonly used to add a favicon to your website or to link to external style sheets. The link element is a blank element with only properties.

  2. Which element can be used in content to represent tangential information?

    Answer: aside

    Explanation: The HTML aside tag is an HTML5 element that denotes a portion in an HTML document that is only indirectly related to the content around it. The aside element is another frequent name for this tag.

  3. The ______ element is used to specify a separate unit of content, such as a blog post, remark, or article.

    Answer: article

    Explanation: One of the new semantic elements added with HTML5 is the article tag. The article element, according to the HTML5 specification, indicates a chunk of material that is separate from the rest of a document or site, such as a magazine or newspaper article or a blog entry.

  4. The element______ simply combines elements within an enclosing dd tag, though it may also correlate them with a caption defined by a dt tag.

    Answer: object

    Explanation: Although it may associate things with a caption provided by a dt tag, the element object simply groups items within an enclosing dd tag.

  5. In HTML5, which of the following tags indicates a section's header?

    Answer: header

    Explanation: HTML5 included several new semantic document tags, including the header element. It's used to create a header section for the element it's in. It can be used as a page header (which is the most popular), but it can also be used as a header for an article or any other on-page content.

  6. In HTML5, which of the following tags denotes content that is only tangentially related to the rest of the page?

    Answer: aside

    Explanation: The HTML aside tag is an HTML5 element that denotes a portion in an HTML document that is only indirectly related to the content around it. The aside element is another frequent name for this tag.

  7. In HTML5, which of the following tags denotes a general document or application section?

    Answer: section

    Explanation: Introducing Content. The section element is a new HTML 5 element that designates a key portion of a document. It can be used in articles, headers and footers, and to establish navigation. If a section of text warrants its own heading, and that heading would appear in a theoretical or actual table of contents, it should be placed there.

  8. What does DTD stand for?

    Answer: Document type definition

    Explanation: A set of markup declarations that define a document type for Standard Generalized Markup Language (SGML) languages is referred to as a document type definition (DTD). DTDs use element and attribute-list declarations to specify the structure of a class of documents. Parsers use DTD to validate documents. The World Wide Web Consortium has formally recommended it (W3C). DTDs have been mostly replaced by XML Namespace-aware schema languages in recent years.

  9. Which of the following is an HTML5-based drawing app that is compatible with all modern browsers?

    Answer: Muro

    Explanation: HTML5-based online drawing program Muro is a surprise capable drawing program that doesn't require Flash, plug-ins, or anything else—all you need is a browser that supports the latest technology. The program works in any HTML5-compatible browser (essentially all of them except Internet Explorer), however it's obviously a lot easier to use if you also have a drawing tablet. The program also works surprisingly well on your iPad, thanks to the touch screen, which is a great platform for a drawing app.