# Firefighter Exam Practice Test Math

#### Which of the following is 1/3 of 3/4?

Correct answer: 1/4

1/3 X 3/4 = 3/12 = 1/4

#### What is the fraction of $75 that equals $1500?

Correct answer: 1/20

75/1500 = 15/300 = 3/60 = 1/20

#### What is the sum of 3.14 + 2.73 + 23.7 ?

Correct answer: 29.57

3.14 + 2.73 = 5.87 and 5.87 + 23.7 = 29.57

#### Jell spent 15% of her earnings on an item and ended up with $120. What percentage of her income is still available?

Correct answer: 85%

Jell spent 15%, so the total is 100% - 15% = 85%.

#### Convert 0.27 + 0.33 to a fraction.

Correct answer: 3/5

To convert a decimal to a fraction, use the decimal places as your denominator, in this case 2, so in 0.27, ‘7' is in the 100th place, so the fraction is 27/100, and 0.33 becomes 33/100. Next, quickly estimate the answer to eliminate obvious wrong choices. 27/100 is about a quarter, and 33/100 is about a third. Because 1/3 is slightly larger than 1/4 and 1/4 + 1/4 equals 1/2, the answer will be slightly larger than 1/2. Looking at the options, Choice B can be ruled out because 3/6 = 1/2. Choice C, 2/7, is less than 1/2 and can be discarded. As a result, the answer will be either Choice D or Choice C. Do the math: 0.27 + 0.33 = 0.60, and 0.60 = 60/100 = 3/5.

#### What is the total of (3.13 + 7.87) X 5?

Correct answer: 55

3.13 + 7.87 equals 11, and 11 X 5 equals 55.

#### To the lowest terms, reduce 2/4 X 3/4.

Correct answer: 3/8

2/4 X 3/4 = 6/16, and the lowest terms is 3/8.

#### John has agreed to buy a Coke for everyone. Each drink costs $1.89, and there are 5 people in the group. Calculate John's cost.

Correct answer: $10

If we have 5 friends and each drink costs $1.89, we can round up to $2 per drink and calculate the total cost as 5 X $2 = $10. The actual cost is 5 X $1.89 = $9.45.

#### At a cost of $5 per meter, the total cost of constructing a fence around a square-shaped field is $2000. What is the measurement of one side?

Correct answer: 100 meters

The total cost is $2000, and we've been told that $5 is spent per meter. Using these two pieces of information, we can calculate that the total length of the fence is 2000/5 = 400 meters. The fence encircles a square-shaped field. If one of the square's sides is "a," the perimeter of the square is "4a." The perimeter is 400 meters in this case. So, 400 = 4a 100 = a -> one side of the square is equal to 100 meters.

#### How far will a train travel in 12 seconds if it travels at 72 kilometers per hour?

Correct answer: 240 m

1 hour equals 3600 seconds, and 1 kilometer equals 1000 meters. As a result, a train travels 72000 meters in 36000 seconds. Distance traveled in 12 seconds = 12 × 72000/3600 = 240 meters.

#### Mark spent $80 on 15 dozen eggs. During loading and unloading, 16 eggs were broken. He sold the last of the eggs for $0.54 each. What will be his profit percentage?

Correct answer: 11%

Let us start with the money Mark spent: $80 We must now locate the funds earned by Mark:

He had 15 dozen eggs, which equaled 15 * 12 = 180 eggs. 16 eggs were shattered. So, the remaining number of eggs sold by Tony is 180 – 16 = 164. The total amount he earned for selling 164 eggs was $88.56 (164 * 0.54).

In total, he spent $80 and earned $88.56. The difference is the profit: 88.56 minus 80 = $8.56

Percentage profit is calculated by dividing the profit by the amount spent: 8.56‣100/80 = 10.7%

We round 10.7 to the nearest whole number after checking the answers: 11%

#### What is the total of 0.78 + 0.38?

Correct answer: 1.16

1 1 + 0.78 + 0.38 = 1.16

#### L111 has a fuel economy of 4 miles per gallon. How many gallons of fuel will L111 have used if it drives 76 miles? Round up to the nearest whole number.

Correct answer: 19

To keep things simple, divide 76 (miles driven) by 4 (mpg) = 19 (gallons).

#### How much money will you spend if gas costs $3.29 per gallon and you buy 6.5 gallons?

Correct answer: $21.39

3.29 multiplied by 6.5 equals 21.39

#### How far did a fire engine travel if it was traveling down the interstate at 55 mph and arrived at the reported vehicle fire 13 minutes later?

Use the following equation: Distance = Rate X Time

Correct answer: 12 miles

An hour is made up of 60 minutes. So take 13 (minutes) and divide it by 60 (minutes) to get...2166666667. Take.216666667 and multiply it by 55 (mph) to get a rough estimate of 11.9 (miles). You get 12 miles if you round to the nearest whole number.

#### The square footage of a building must be obtained during the preplan process. You own a strip mall with two tenants. One occupancy is 96' x 52' and the other is 114' x 52'. How big is this building in terms of square footage?

Correct answer: 11,000

The building's square footage is approximately 11,000 square feet. To get this measurement, multiply length by width. As a result, 96' X 114' equals 210' X 52' = 11000.

#### Pressure testing is taking place on 5 sections of 100' wildland hose and 11 sections of 50' structural hose. Three sections of structural hose blow during hose testing. What is the total number of failed wildland hose tests?

Correct answer: 0'

Because only three sections of structural hose failed, 0' feet of wildland hose failed.

#### Jerry and Sam hosted a dinner party for seven of their friends. How many people will attend the dinner if each friend brings one guest, excluding Jerry and Sam?

Correct answer: 14

There are seven guests in total. There will be fourteen people if each guest brings one other person. Remember that Jerry and Sam are not included in this equation.

#### If a fire apparatus bay is 56 feet long and the fire apparatus is 38 feet long. How much space remains in the bay?

Correct answer: 18 feet

Deduct 56 from 38 to get an answer of 18.

#### Calculate the average of the following numbers

13, 33, 2, 10, 3

Correct answer: 12.2

To find the answer, add all of the numbers and then divide by the number of numbers. So, 13, 33, 2, 10, 3 divided by 5 (there are five numbers) equals 12.2

#### Which number after the decimal represents a thousandth in the following number?

.93456

Correct answer: 4

The first number after a decimal in a number is a tenth, the second a hundredth, the third a thousand, and the fourth a ten thousandth.

#### What is the square footage of a 330' x 143' building?

Correct answer: 47,190

A building's square footage is calculated by multiplying its length by its width.

#### What is equal to |-11| ?

Correct answer: 11

The pipe symbol |x| requests a number's absolute value. This is the number's distance from zero. Never will it be a negative integer. In this case, -11 is equal to 11 from 0.

#### 72 students are present in a class of 83. What percentage of students are absent?

Correct answer: 13%

Number of students absent = 83 – 72 = 11

The percentage of absent students is calculated by dividing the total number of students in the class by the number of absent students.

When we checked the answers, we rounded 13.25 to the nearest whole number: 13%

#### Catherine wants to buy a leather jacket for $545.00 that is on sale for 10% off. What is the estimated cost?

Correct answer: $500

We can round up to $550 because the jacket costs $545.00. 10% of $550 equals $55.

We can round down to $50, which is more manageable. $550 minus $50 equals $500.

The jacket will set you back around $500.

The actual cost is 10% X 545 = $54.50 545 – 54.50 = $490.50