โ† All ECS Flashcard Decks

Technical and Manual Handling Operations Flashcards

11 cards from real ECS practice questions. Tap to flip, then mark Knew It or Still Learning โ€” missed cards come back until you master them.

Read the first 11 Technical and Manual Handling Operations flashcards as text
  1. A portable electric generator on site has two power outlets, 110 volts and 230 volts. What colour would the 110-volt outlet be?

    Answer: Yellow

    Explanation: Yellow is the usual colour of cables, socket outlets, plugs, transformers etc which are used with a 110-volt supply.

  2. What is most commonly used to reduce 230 volts to 110 volts on site?

    Answer: Transformer

    Explanation: A transformer, usually coloured yellow, will transform 230 volts (mains voltage) down to a relatively safe 110 volts.

  3. What do the letters SWL stand for?

    Answer: Safe working load

    Explanation: Machinery and accessories for lifting loads should be clearly marked to indicate their safe working loads.

  4. You have been asked to operate a cherry-picker (mobile elevated work platform) when it is very windy. What should your FIRST consideration be?

    Answer: Does the wind speed make it unsafe to use the machine

    Explanation: The priority in safety is eliminating risk at source - in this case by not working in dangerous conditions - rather than trying to stay safe by using protective equipment.

  5. What is the most serious effect that electric shock can have if you come into contact with a live part?

    Answer: The electric current can cause the heart to stop, resulting in death

    Explanation: Contact with live electrical parts can be fatal. If you do not know otherwise, always assume that electrical parts are live.

  6. Which of the following do the Electricity at Work (EAW) regulations apply to?

    Answer: All persons engaged for work purposes

    Explanation: The EAW Regulations impose duties on employers, employees, and the self-employed.

  7. In accordance with the Electricity at Work regulations, when considering whether to work live a responsible person should:

    Answer: Carry out a risk assessment

    Explanation: To identify and assess the risks involved and the methods of controlling them.

  8. When is live working permissible?

    Answer: When it is unreasonable in all circumstances for the equipment to be made dead and suitable precautions are taken

    Explanation: This is a requirement under r.14 of the EAW Regulations. However, it does not mean that live working is then 'safe'

  9. With regard to the effect of electrical current on the human body, one of the following is correct:

    Answer: A 30mA Residual Current Device (RCD) should prevent a person from receiving a fatal electric shock.

    Explanation: An RCD is a mechanical switching device intended to cause the opening of the contacts when the residual current attains a given value under specified conditions.

  10. What is the preferred nominal voltage for portable hand tools on construction sites?

    Answer: 110 volts

    Explanation: 110-volt reduced low voltage systems are strongly preferred for the supply of such equipment.

  11. As an approximate guide, the manual handling capacity of a two-person team is:

    Answer: Two-thirds the sum of their individual capacities

    Explanation: This is contained in HSE guidance on the Manual Handling Operations Regulations 1992.