โ† All ECS Flashcard Decks

Health and Safety Guidelines Flashcards

11 cards from real ECS practice questions. Tap to flip, then mark Knew It or Still Learning โ€” missed cards come back until you master them.

Read the first 11 Health and Safety Guidelines flashcards as text
  1. Why would your supervisor ask you to read the method statement and risk assessment before you start your next job?

    Answer: They contain information on how to carry out the job in a safe manner

    Explanation: The supervisor must, by law, keep workers advised of significant risks and control measures.

  2. The Health and Safety (Safety Signs and Signals) Regulations require the color coding of safety signs. What colors are used on a sign indicating a safe condition, for example, "First Aid kit"?

    Answer: Green and white

    Explanation: Emergency escape and first-aid signs are rectangular or square and feature a white pictogram on a green background.

  3. Regulations that govern health and safety on construction sites:

    Answer: Are mandatory (that is, compulsory)

    Explanation: The requirements of health and safety law are mandatory, and failure to follow them can lead to prosecutions.

  4. If a Health and Safety Executive Inspector issues a "Prohibition Notice", this means that:

    Answer: Specific work activities, highlighted on the notice, must stop

    Explanation: Prohibition notices are intended to Stop activities which can cause serious injury.

  5. What must your employer do if the daily personal noise exposure is at or exceeds 85 db(A)?

    Answer: Issue hearing protection to those exposed and ensure that it is worn

    Explanation: This is an interim measure under the Control of Noise at Work Regulations 2005 when the daily personal noise exposure is at or exceeds the upper exposure action value of 85 dB(A). Exposure should subsequently be reduced by implementing organizational or technical measures.

  6. When an employee has been issued with eye protection, what are their duties under the Personal Protective Equipment at Work Regulations?

    Answer: To use the protection in accordance with training and instruction

    Explanation: Regulation 10(2) requires that every employee shall use any PPE in accordance with the training and instruction received.

  7. When a person is injured at work, who should enter the details in the accident book?

    Answer: The injured person or anyone acting for them

    Explanation: This is the procedure for recording accidents internally in the accident book(BI 510).

  8. What is the MAXIMUM weight that an individual may lift?

    Answer: The weight they can lift comfortably

    Explanation: There are no strict weight limits - the priority is to avoid injury.

  9. You have to enter a manhole in which you believe there could be toxic gases. You have not been provided with any Respiratory Protective Equipment (RPE). What should you do?

    Answer: Tell your supervisor that you will need RPE, and if necessary, training in confined space working

    Explanation: An employer must provide all necessary personal protective equipment and respiratory protective equipment when an employee is required to enter a confined space. This is one of the requirements of the Confined Spaces Regulations 1997.

  10. When working alone:

    Answer: Make sure someone responsible knows where you are

    Explanation: Employees should adhere to safe working arrangements put in place by their employer. When working alone, such arrangements should include informing a responsible person of your location periodically.

  11. What is the ideal angle for a ladder against a wall and floor?

    Answer: Four metres up for every metre out from the wall

    Explanation: The correct angle for a ladder is 75 degrees, which can be judged using the angle indicator marked on the stiles of some ladders or using the 1 in 4 rule.