Free Online CBEST Math Practice Test

This is a timed quiz. You will be given 45 seconds per question. Are you ready?

45
0%

What is the probability of spinning a D on the spinner?

Correct! Wrong!

Experimental probability is a ratio of how many times the spinner will land on the specific number to the total number of times the spinner is spun. In this case, there are eight possible places where the spinner may land. The D is present only in one space, so the probability of landing there is 1 to 8 or 1/8.

Which of the following are supplementary angles?

Correct! Wrong!

Supplementary angles are two angles that equal 180° when added together.

A car costs $25,000 plus $675 for tax, title, and license fees. Ari finances the car by putting down $2,500 in cash and taking out a 3-year, 4% loan. What will his monthly payments be (if figured across all 3 years rather than annually)?

Correct! Wrong!

Add $25,000 and $675.00 to get $25,675. Subtract the down payment of $2,500 to get $23,175. Multiply this by 4% to find out the interest he will pay: $927.00. Add the interest to the total figure: $23,175 + $927.00 = $24,102. This is the value he will finance for 36 months. Divide by 36 to get $669.50.

What is the value of x in the following equation? 15 – x = 78

Correct! Wrong!

15 – x = 78 15 - 78 = x -63 = x

Find the area of the rectangle.

Correct! Wrong!

Area = length x width A = 4 x 6 A = 24

A $1,000 lottery winner had 35% deducted for taxes. How much was the winning check?

Correct! Wrong!

Multiply 1000 x 35% to get the amount deducted: $350.00. Subtract this value from the original amount: 1000 – 350 = 650.

What is the percent increase in cars sold in 2005 when compared to those sold in 2004?

Correct! Wrong!

To solve, divide 1817 by 1580 to get 1.15 (15%). Test this answer by multiplying 1580 by 15% = 237. Add this product to 1580 to get 1817.

Which of the following choices expresses 1125 as a percent?

Correct! Wrong!

Divide 100 by 25 = 4. Multiply 4 by 11 to get 44.

Angle ABC measures 150°. What is the measure of angle ABD in the figure?

Correct! Wrong!

Since they are on a straight line, these two angles are supplementary angles; they add up to 180°, which is the measure of a straight line. Since one angle is 150°, the second angle on this line is 30° (180°–150°=30°).

The scientific notation for a particular amount is 16.2 x 10-3. What is that amount in standard form?

Correct! Wrong!

To solve, move the decimal left (since the scientific notation has a negative power) 3 places.

A woman wants to park her 15 foot long car in a garage that is 19 feet long. How far from the front of the garage will her front wheels need to be so that the car is centered on the floor of the garage?

Correct! Wrong!

To solve, first figure out how much room is left when her car and the garage are taken into account: 19 feet – 15 feet = 4 feet. To center the car, it would have to be parked 2 feet from the front of the garage.

A charter bus’ average highway speed is 65 miles per hour while a car’s average highway speed is 70 miles per hour. If the bus and car both depart from the same place at the same time today, how much farther ahead of the bus is the car after eight hours?

Correct! Wrong!

Subtract 65 from 70 to find out how much faster the bus is going: 70 - 65 = 5 miles per hour. If the bus is travelling five miles each hour faster than the car, in eight hours it will be 40 miles ahead of the car (5 miles/hr x 8 hr = 40 miles).

A man loans his friend $10,000 at 7% interest. The friend repays $5,035. How much money does she still owe the man?

Correct! Wrong!

$10,000 x 7% = $700. Add this to the original amount to find out what she owes in total: $10,700. Subtract what she has paid to find what she still owes: $10,700 – $5,035 = $5,665.

Solve for y in the following equation, if x = -13 : y = x + 3

Correct! Wrong!

To solve, place the value of x into the equation: y = -13 + 3 y = 2 23

A hotel’s Internet service costs guests $3.00 for the first hour of use and $0.15 for each five minutes over that. A woman uses the service for 3 hours and 10 minutes. What will her Internet charge be?

Correct! Wrong!

To solve, first figure out how much she owes over the $3.00 base fee. For each five minutes, she pays an extra 15 cents. For each hour after the first one, she will pay 12 x 0.15 = $1.80. She has used the service for two extra hours = 3.60 plus 10 minutes = 0.30 = $3.90 in additional fees after the original $3.00 ($3.00 + $3.90 = $6.90).

Comments are closed.