# Wonderlic Math Test

#### Amanda purchased $24.15 worth of vegetables. She purchased two pounds of onions, three pounds of carrots, and twelve pounds of mushrooms. What is the price per pound of mushrooms if onions cost $3.69 per pound and carrots cost $4.29 per pound?

Explanation:

Since these values are supplied, start by calculating the total cost of the onions and carrots. This equals ($20.25) x (2 x $3.69) x (3 x $4.29). The cost of the mushrooms is then calculated by subtracting this amount from the total cost of the vegetables: $24.15 - $20.25 = $3.90. Finally, the cost per pound is calculated by dividing the cost of the mushrooms by the quantity (lbs):

$3.90/1.5 = $2.60 per pound

#### The diagram depicts the layout of a skateboard racetrack, which has two long straight portions and two semi-circular turns. Which of the following best approximates the perimeter of the entire track, given the specifications shown?

Explanation:

First, add the two 150-yard straight sections. Also, the circumference of a circle is formed by the distance between the two semi-circular turns. The radius (r) of that circle is 15 yards or half of the dimension displayed as the track width. Taking the formula for a circle's circumference, 2πr, and multiplying it by the length of the two straight sections of the track, we get

Length = (2π × 15) + (2 × 150) = 394.25.

The closest approximation to this computed result is 395 yards.

#### The length of a sailboat is 19 meters. In inches, how long is it?

Explanation:

This problem can be solved in one of two ways: convert meters to centimeters and then use the conversion factor in the table to convert centimeters to inches, or convert meters to yards and then convert to inches using the table.

To begin, remember that a meter is made up of 100 centimeters (centi meaning "hundredth"). As a result, 19m = 1900cm = 748 inches (1900/2.4).

In the second case, remember that a yard is 36 inches long; therefore, 19 m 1.094 yd/m = 20.786 yd 36 in/yd = 748 in.
Conversions are frequently made using proportions. Set up proportions to solve for an unknown variable, x. (1900 cm)/(x in)=(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/(2.54 cm)/( (1 in)

To solve for x, multiply 1900 by 2.54 to get 1900 = 2.54x, then divide each side by 2.54 to get 748.

#### Candidate A received 36,800 votes in a Kimball County election. Candidate B, his opponent, received 32,100 votes. Write-in candidates received 2,100 votes. Candidate A received what percentage of the vote?

Explanation:

Candidate A's vote percentage is calculated by dividing the number of votes he received by the total number of votes cast. Then, to convert the decimal to a percentage, multiply it by 100. As a result, Candidate A's vote is as follows:

Percentage 36800/(36800 + 32100 + 2100) ×100 = 51.80%

#### There are sixteen empty seats in Mrs. Sanchez classroom. When every student is present, all of the chairs are filled. How many pupils make up the entire class if 2/5 of them are absent?

Explanation:

Because 16 seats are unfilled, accounting for 2/5 of the total enrolment, the whole class must be made up of

Class = 5/2 × 16 = 40 students

Use proportions

2/5 = 16/x

Cross multiply to get: 2x = 80, then divide each side by 2 to solve for x. x = 40 students

#### Kyla is a third baseman for the Wisconsin Badgers baseball team. Kyle had a total of seven hits in seven consecutive games during one week in July, as seen in the table.

What is the average of the numbers in the table's distribution?

Explanation:

The sum of the numbers in a data set divided by the total number of items is the mean, or average. There are seven entries in this data set, one for each day of the week. Kyla had a total of 14 hits during the week, which is the sum of the figures in the right-hand column.

This gives: Mean = 14/7 = 2.

#### Sandra's savings account held $80. She made a deposit when she got her paycheck, bringing the total to $120. As a result of this deposit, by what percentage did the total amount in her account increase?

Explanation:

The rate of increase is calculated by dividing the change in the account balance by the starting amount, which is $80. To get the percentage increase, multiply the decimal by 100. Subtract the initial amount from the new balance to find the balance change: $120 minus $80 equals $40.

Now, as indicated previously, calculate the percentage increase:

Percentage = $40/$80; 100 percent = 50%.

#### Dan purchased 200 Oracle shares yesterday and sold them today. He made a $22.00 profit. How much did he pay for the stock yesterday?

Explanation:

To calculate David's profit per share, divide his total profit of $22.00 by the number of shares he purchased, 200:

P = $22.00 ÷ 200 = $0.11, or 11 cents per share As a result, the price he paid was 11 percent less than the closing price in the table. Because Oracle ended at $19.11 per share today, David paid $19.11 - $0.11 = $19.00 per share,

#### Cassy wants to use balloon bundles with three balloons apiece to decorate her party. Balloons come in four different colors. Each bundle must contain three different colors. How many distinct sorts of bundles will she be able to create?

Explanation:

Since there are four different colors, one color must be excluded from each balloon bundle. Therefore, there is one color set for each excluded color, or four in all.
This problem can also be solved mathematically as follows. An arrangement such as this, in which the order of the individual components is not important, is called a combination. The number of combinations of n objects taken k at a time is given by = 2!/((n − k)!k!) . The ! notation indicates a factorial product, where n! = 1 × 2 × 3 × ... × (n − 1) × n. In this case, n = 4 colors, and k = 3 balloons per bundle. Substituting into the equation above, and simplifying: C = 4!/((4 − 3)!×3!) = (1 × 2 × 3 × 4)/((1)(1 × 2 × 3)) = 4

Comments are closed.