TEAS® Math Practice Test

0%

5,344 − 57

Correct! Wrong!

Remember that calculators are not permitted on the TEAS math test, so make sure you are able to subtract large numbers without using a calculator. (subtraction by regrouping)

3*(x − 4) = 18

Correct! Wrong!

First divide both sides by 3: 3(x − 4) = 18 x − 4 = 18/3 x − 4 = 6 Then solve for x: x − 4 = 6 x = 6 + 4 x = 10

The above is known as what type of graph?

Correct! Wrong!

The above graph is known as a scatterplot, which is a plot of points on x and y axes. In this case, each point would have an x value equal to the temperature in degrees Celsius, and a y value equal to the amount of money in dollars.

(5x − 1) (3x + 2)

Correct! Wrong!

The “FOIL method” is the easiest way to remember how to multiply two-termed expressions. Multiply the First two terms, then the Outer two terms, then the Inner two terms, and then the Last two terms, then sum all four to arrive at the answer: 15x2 + 10x − 3x − 2 = 15x2 + 7x − 2

Timmy can usually make six paper airplanes in an hour. However, if he gets interrupted by his parents, he can only make four per hour. His friend John can make seven paper airplanes per hour. One day, Timmy and John decide to have a three-hour long contest to see who can make the most paper airplanes. During the contest, Timmy is interrupted once every hour. John also had to take a break and do chores for an hour. How many more paper airplanes does the winner make?

Correct! Wrong!

Because Timmy is interrupted during each hour, he can only make four paper airplanes per hour, multiplied by 3 hours, for a total of 12 airplanes. John makes seven paper airplanes during the two hours he works without chores, for a total of 14 airplanes. 14 airplanes minus 12 airplanes equals 2.

If a car travels 360 kilometers in 5 hours, how far will it travel in 9 hours?

Correct! Wrong!

Given that it took 5 hours to travel 360km, we can set up a ratio equation to figure out how far the car will travel in 9 hours. 360/5 = x/9 72 = x/9 72*9 = x x = 648

What degrees Fahrenheit is it at 30 degrees Celsius?

Correct! Wrong!

Plug in °C = 30 into the given formula and solve for °F: °F = (°C * 9/5) + 32 °F = (30 * 9/5) + 32 °F = 54 + 32 °F = 86

A toy manufacturer makes 15,000 toys a year. The company randomly selects 300 of the toys to sample for inspection. The company discovers that there are 5 faulty toys in the sample. Based on the sample, how many of the 15,000 total toys are likely to be faulty?

Correct! Wrong!

The sample indicates that 5 out of every 300 randomly selected toys will be faulty. Consequently, a proportion can be set up that relates the unknown number of faulty toys in the total number of toys to the ratio of faulty toys to the sample. Stated otherwise: T is the unknown number of faulty toys in the total. Multiply both sides by 15,000 and then divide the left hand side by 300 to solve for T:

At a comic book store, Robert purchased three comics for $2.65 each. If he paid with a $20 bill, how much change did he receive?

Correct! Wrong!

Three comics at $2.65 would equal a total of $7.95. The change would equal $20 − $7.95 = $12.05.

Simplify the expression above. Which of the following is correct?

Correct! Wrong!

7¼ can be expressed as 29/4. 29/4 x 1/18 = 29/(4 x 18) = 29/72.

Express 5/8 as its closest rounded percentage.

Correct! Wrong!

5 ÷ 8 = 0.625, which equals 62.5%. Rounding up gives us 63%.

Amanda wants to paint the walls of a room. She knows that each can of paint contains one gallon. A half gallon will cover a 55 square feet of wall. Each of the four walls is 10 feet high. Two of the walls are 10 feet wide and two of the walls are 15 feet wide. How many 1-gallon buckets of paint does Amanda need to buy in order to fully paint the room?

Correct! Wrong!

First, we must calculate the area of the walls Amanda wants to paint. Two of the walls are 10 x 10 and two of the walls are 10 x 15: 2 (10 x 10) = 200 2 (10 x 15) = 300 So the total square footage of the walls is 500. If a half gallon of paint will cover 55 square feet, then each gallon will cover 110 square feet. Four gallons would only cover 440 square feet. Five gallons will cover 550 square feet, which will be enough for all 500 square feet of walls.

How many millimeters are there in 5 meters?

Correct! Wrong!

The prefix “milli-” means 1,000. There are 1,000 millimeters in 1 meter, so there are 5,000 millimeters in 5 meters.

Kyra has a budget of $300 for her holiday spending. Kyra decides to buy shoes for her grandchildren. If each pair of shoes costs $40, and Kyra has n grandchildren, which of the following inequalities represents Kyra’s budget constraint?

Correct! Wrong!

If Kyra buys n pairs of shoes at a cost of $40 each, she pays $40n. Since she only has $300 to spend, $40n must be less than or equal to $300: 40n ≤ 300

2 − 8 ÷ (24 ÷ 2) =

Correct! Wrong!

Remember your order of operations: Complete operations within parentheses first. Calculate exponents. Then multiply and divide in order from left to right. Then add and subtract in order from left to right. 2 − 8 ÷ (24 ÷ 2) = 2 − 8 ÷ (16 ÷ 2) = 2 − 8 ÷ 8 = 2 − 1 = 1

Which type of graph would best indicate the percentage of a school’s annual scholarship fund spent on freshman students?

Correct! Wrong!

A pie chart represents percentages of a total, and would thus be the best graphic representation of a budget breakdown.

−1/4, π, 3/8, −0.2 Order the above list of numbers from least to greatest.

Correct! Wrong!

The smallest number is the greatest negative value: −1/4 (−0.25). The next smallest is −0.2 (−1/5). The largest value is π, or approximately 3.14.

(7y2 + 3xy − 9) − (2y2 + 3xy − 5)

Correct! Wrong!

When subtracting polynomials the first step is to distribute the negative sign through the parentheses. This changes the sign on each term inside the parentheses: 7y2 + 3xy − 9 − 2y2 − 3xy + 5 Arrange like terms next to each other (optional): 7y2 − 2y2+ 3xy − 3xy − 9 + 5 Combine like terms to compute the answer: 5y2 − 4

| 2x − 5 | = 19 Which of the following is the solution set for the equation above?

Correct! Wrong!

Absolute value equations can be rewritten in two ways to solve: 2x − 5 = 19 and 2x − 5 = −19. Solve both: 2x − 5 = 19 2x = 24 X = 12 2x − 5 = −19 2x = −14 x = −7 The two solutions and −7 and 12.

If Maria left a $10.16 tip on a breakfast that cost $86.89, approximately what percentage was the tip?

Correct! Wrong!

The easiest way to answer this question is to round the numbers. Let’s say the tip is $10 and the total was $87. $10/$87 = approximately 11%. (A) is the closest answer to our approximation.

A nurse working at a medical clinic earns $17.81 per hour. The nurse works three 8-hour shifts and one 12-hour shift every week, and is paid weekly. Weekly deductions are: federal tax $102.80, state tax $24.58, federal insurance $18.13, and family health insurance $52.15. What is the nurse's take-home pay each week?

Correct! Wrong!

First you must calculate how many hours the nurse works each week. Three 8-hour shifts plus one 12-hour shift equals 36 hours per week. Beginning Salary = 36 x $17.81 = $641.16 Deductions = $102.80 + $24.58 + $18.13 + $52.15 = $197.66 Take-Home Pay = $641.16 − $197.66 = $443.50

How many imperial gallons are there in 1,400 liters?

Correct! Wrong!

There are 1,000 liters in 1 kiloliter: 1,400 liters = 1.4 kiloliters. 1.4 x 220 = 308 imperial gallons

Derek purchased concert tickets in the month of June for $73, $66, $96, $17, and $66 dollars. Which of the following is an accurate estimate of the total amount he spent on concert tickets in June?

Correct! Wrong!

The easiest way to make an estimate is to round each number so there is only one nonzero digit. Then you can easily add up the numbers: 73 ≈ 70 66 ≈ 70 96 ≈ 100 17 ≈ 20 66 ≈ 70 Adding these numbers together yields $330.

5y − 8 > 32

Correct! Wrong!

To solve an inequality, simply treat the inequality symbol as if it’s an equals sign: 5y − 8 > 32 5y > 40 y > 8

There are 48 students studying foreign language at the community college. If the only two foreign languages offered are French and Spanish, and 28 students are studying French, which of the following represents the ratio of students studying Spanish to the total number of foreign language students?

Correct! Wrong!

If there are 48 total, and 28 study French, then 20 study Spanish. The ratio of 20 to 48 = 10/24 = 5/12.

What is 181.5% of 18?

Correct! Wrong!

First you must convert the fraction to a decimal by moving the decimal point 2 places to the left, which gives you 1.815. Then multiply this by 18. 1.815 x 18 = 32.67

Which of the following is equivalent to 0.0009?

Correct! Wrong!

In order to convert a decimal to a percent you need to move the decimal point two places to the right and add the percent symbol.

A father is planning a birthday party for his son. He is expecting a total attendance of 7 adults and 13 children. Food costs will be $11.00 for each adult and $5.00 for each child. He will also need to spend $2.00 per child for party favors. Which of the following is the total cost of the birthday party?

Correct! Wrong!

The cost for each adult will be $11.00. 7 x 11 = 77 The cost for each child will be $7.00 ($5.00 for food plus $2.00 for the party favors). 13 x 7 = 91 So the total cost will be 77 + 91, which is 168.

7 x 4 + (9 − 6) + 13

Correct! Wrong!

According to the order of operations, do what is inside the parenthesis first: 7 x 4 + (3) + 13 Next, move left to right, doing any multiplication or division: 28 + 3 + 13 Finally, move left to right, doing any addition or subtraction: 31 + 13 = 44

Write the number 1906 in Roman numerals.

Correct! Wrong!

In the Roman numeral system, M = 1000, D = 500, C = 100, L = 50, X = 10, V = 5, and I = 1. The ones, tens, hundreds and thousands must be treated as separate items. If a smaller item precedes a larger item, as in CM, it is treated as the difference of the two, so CM = 1000 − 100 = 900. 1000=M 900= CM 6=VI

add fractions mixed number

Correct! Wrong!

To add mixed number fractions, first convert them to improper fractions, then find a common denominator and add or subtract the numerators, placing them over the common denominator. Reduce the final fraction if necessary. To convert a mixed fraction to an improper fraction, multiply the whole number with the denominator, add this to the numerator, and place the resulting value above the original denominator. Now find the lowest common denominator between 5 and 7. Since they are both prime numbers, their lowest common denominator is their product, 35. We can rewrite both fractions: Now that the denominators are the same, we can add the numerators: 119 + 55 = 174

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.