# HESI Mathematics Practice Test 2

#### What is the length of a kilometer in meters?

Explanation:

1 kilometer = 1000 meters
Therefore, there are 1000 meters in one kilometer.

If you want to determine the number of meters in a kilometer, simply multiply the value
in kilometer by the conversion factor.

#### Convert 3/5 to a decimal.

Explanation:

3 ÷ 5 = 0.6
Therefore, 3/5 is equal to 0.6 as a decimal.

#### 25 chainsaws, 14 snow blowers, 18-floor sanders, 12 leaf blowers, and 19 power washers are among the inventory of a tool rental company. How many tools can be rented if 25% of the total inventory is available for rental?

Explanation:

The total inventory is 88 (25+14+18+12+19).

25% of 88 = 88 x .25 = 22

#### A shoe company sends out 7 trucks loaded with nursing shoes that cost the company $1,572 per truck. If they send out 750 boxes per truck, what would be the profit if the cost per box is $ 125.40?

Explanation:

Total Cost = $1,572 * 7 = $10,980
Total boxes = 7 * 750 = 5,250 boxes
Total Revenue = Cost per box * Total boxes = $125.40 * 5,250 = $657,150
Profit = Total Revenue - Total Cost = $657,150 - $10,980 = $646,170

#### Convert 0.60 to ratio in simplest form

Explanation:

0.60 × 100 = 60

60 ÷ 20 = 3

100 ÷ 20 = 5

The simplified ratio is 3:5.

#### Two-thirds of an ounce of liquid is contained in a sample. What is the volume in milliliters (mL)?

Explanation:

To convert oz. to mL, multiply by 30 oz/mL.

2/3 x 30 = 60/3 = 20 mL

#### How many grams in 450 milligrams?

Explanation:

Given: 450 milligrams
Converting to grams:
450 mg / 1000 = 0.45 grams
Therefore, there are 0.45 grams in 450 milligrams.

#### In a kilogram, how many grams are there?

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
Formula:

multiply the value in kilograms by the conversion factor '1000'.

So, 1 kilogram = 1 × 1000 = 1000 grams.

#### A doctor advises a patient to reduce their intake of diet soda by 25%...

The patient currently consumes four 12 oz. diet Coke cans per day. If the patient cuts his soda intake by 25%, how many
ounces of diet soda may he drink?

Explanation:

Patient currently consumes 48 ounces (4x12 oz).

Patient has to give up 25% of 48 ounces = 48 x .25 = 12 oz. <br.
Therefore, the patient can drink 48 - 12 = 36 ounces.

#### According to the instructions, you must dilute a powder in 3 quarts of water. You only have a container with a liter marking on it. To dilute the powder, how many liters would you use?

Explanation:

1 quart = 32 oz. Therefore 3 quarts = 96 oz.

There are 30 milliliters per oz, so 96 oz = 2,880 milliliters.

There are 1000 milliliters per liter, so 2,880 mL = 2.88 liters

#### The average speed of a high velocity train is 200 kilometers per hour. The distance between Paris and Naples is 7,346 km (1 mile = 1.609 km). How long will the trip take? (Round to the nearest whole number).

Explanation:

Given: Distance = 7,346 km
Given: Speed = 200 km/h
Time = 7,346 km / 200 km/h = 36.73 hours
Rounding to the nearest whole number:
Time = 37 hours

#### A car dealer sells ten different brands of automobiles. The dealer's typical daily sales are:

Honda has two versions, each of which sells 20 units per day.

Toyota has three models, each of which sells 15 units every day.

Kia has only one model, but it sells seven per day.

Ford has four models and sells six of each per day.

How many automobiles are sold every day in total?

Explanation:

2 hondas x 20 cars = 40

3 toyotas x 15 cars = 45

1 kia x 7 cars = 7

4 fords x 6 cars=24

40+45+7+24 = 116 cars

#### Convert 5/8 to a decimal.

Explanation:

5 ÷ 8 = 0.625
Therefore, 5/8 is equal to 0.625 as a decimal.

#### How many pounds are 10 kilograms?

Explanation:

The correct answer is 22 pounds

#### Convert 0.65 to a fraction in lowest term.

Explanation:

Write the decimal number as the numerator of the fraction.
Numerator = 0.65
Determine the denominator based on the number of decimal places.
In this case, there are two decimal places in 0.65, so the denominator will be 100 (10 raised to the power of the number of decimal places).
Denominator = 100
Simplify the fraction to its lowest terms.
To simplify the fraction 65/100, you can divide both the numerator and denominator by their greatest common divisor, which is 5.
65 ÷ 5 = 13
100 ÷ 5 = 20
The simplified fraction is 13/20.

#### A hospital gives birth to 1,820 infants per year. How many females were born in a year if 55 percent of the babies born were boys?

Explanation:

If 55% are boys, then 45% must be girls.

1820 x 45% = 819