FREE TIBCO CCAT Word Problem Question and Answers

0%

In Venice, Rafael counts 23 boats. There are 14 persons on each of the 2 boats. Four persons are aboard one-third of the remaining vessels. On each of the half of the unspecified boats, there are 3 persons on board. On each of the remaining boats, there are two persons. How many people, all boats put together, are there?

Correct! Wrong!

Explanation:
Solution:
Total 23 boats
2 boats * 14 pers. = 28 persons
23 – 2 = 21 boats left
1/3 * 21 boats = 7 boats
7 boats * 4 pers. = 28 persons
21 – 7 = 14 boats left
½ * 14 = 7 boats
7 boats * 3 pers. = 21 person
14 -7 = 7 boats over
7 * 2 = 14 persons
Total = 28 + 28 + 21 + 14 = 91 persons

In his brand-new Bugatti Veyron, Rafael travels 380 km/h from Pisa to Milan. He needs 45 minutes. There will be a line of traffic when he returns. He needs 1.5 hours to move through the 15 km-long traffic jam. Next, an 80 km stretch of slow traffic that travels at 40 km/hour follows. He can only travel through the final segment at an average speed of 190 km/hour due to how congested it is. How much time does Leonardo need to drive back?

Correct! Wrong!

In 17 days, Rafael will release his debut book. The 23rd day of February is today. What date will Rafael release his book?

Correct! Wrong!

Explanation:
Solution:
Starting day is Tuesday
Tuesday + 1 week is Tuesday
17 days is 2 weeks (2×7 days) + 3 days
Tuesday + 3 days is Friday
So on Friday

There are 39 yellow, 52 black, and 26 red marbles in a bag. One marble is removed by Rafael. How likely is it that he will pull out a yellow marble?

Correct! Wrong!

Explanation:
Total amount of marbles = 26 + 52 + 39 = 117
of which 39 are yellow so the chance is 39/117 = 1/3

Rafael spends €3.40 on three notebooks to record his thoughts. He also purchases 3 rubbers and 6 pencils. Each pencil costs €0.60. Each rubber costs €0.50. A pencil and rubber can be purchased combined for one euro at the moment, according to the merchant. How much is his overall obligation to pay?

Correct! Wrong!

Explanation:
Solution:
Notebooks: 3 * € 3,40 = € 10,20
Pencils together with rubbers: 3 * € 1,00 = € 3,00
Pencils separately: 3 * € 0,60 = € 1,80
Total: € 10,20 + € 3,00 + € 1,80 = € 15,00

For his 50th birthday, Rafael is seeking for a catering service that can handle the food. The following price ranges are provided to him: Ulti-Eat: €800 call-out fees plus €10 per person; Munchers: €20 per person; Uberchef: €650 call-out fees plus €12 per person; La Cuisine: €1000 call-out fees plus €8 per person. At his birthday celebration, he is expecting 90 people. Which food service is the most affordable?

Correct! Wrong!

Explanation:
Solution:
Ulti-Eat: € 800,- + (90 * € 10,-) = € 1700,-
Munchers: 90 * € 20,- = € 1800,-
Uberchef: € 650,- + (90 * € 12,-) = € 1730,-
La Cuisine: € 1000,- + (90 * € 8,-) = € 1720,-
So Ulti-Eat is the cheapest

It is Friday, June 18th, right now. In 45 days, Rafael will celebrate his wedding anniversary. What day did Rafael tie the knot?

Correct! Wrong!

Explanation:
June has 30 days
July has 31 days
18 June + 12 days = 30 June
30 June + 31 days = 31 July
Days left = 45 days – 12 days – 31 days = 2 days
31 July + 2 days = 2 August

Lifetime Ad-Free Access @ $4.99

$4.99

Premium Tests $49/mo
FREE June-2024