FREE NFST Mathematical Reasoning Question and Answers
What size ladder is required to reach the top floor of a six-story apartment building if the average height of a story in a residential apartment building is 13 feet?
Choose the statement that best explains the link between the length of the hose and the number of firefighters required to carry it using the table below.
The proportion of water to foam concentrate to create a good water foam solution is 40:1. 1 640 gallons of water foam solution need to be mixed with how much foam concentrate?
The ratio of 40:1 means that every 40 gallons of water there should be 1 gallon of foam concentrate, meaning that there are a total 41 parts: 40 parts water and 1 part foam concentrate. So we have to divide 1,640 by 41 to find how much 1 part is:
1,640 / 41 = 40 gallons of foam concentrate
There are just 6 firefighters at a local fire department. They all have quite diverse physical attributes. Lanie is 200 pounds, Fred is 250 pounds, Shawn is 150 pounds, Mike 180 pounds, Ben is 190 pounds, Mike is 140 pounds, and Lanie is 200 pounds.
What is the weight of a typical firefighter?
To find the average weight of the firefighters, first find the sum of their weight and the divide by the number of firefighters:
180 + 190 + 140 + 200 + 250 + 150 = 1,110
1,110/6 = 185
The average weight of the firefighters is 185 pounds
Candidates taking a physical fitness exam to become a firefighter must be able to carry an oxygen tank and a 150-foot fire hose to the top of a mock-burning structure. Choose the statement from the following table that best explains the connection between the number of floors and the travel time between them.
A smoke-filled room has no obvious entryway. A 5-foot by 6-foot opening in the wall is made by the firefighter using a hatchet.
How big is the opening?
12 gallons of fuel were injected into one tank, 17 gallons into the next, and 21 gallons into the final tank by a firefighter.
How much gasoline did the firefighters pump—in gallons?
To solve the question you have to add up the three amounts of fuel pumped: 12 +17 + 21 = 50