# FREE DMV Representative Basic Arithmetic Question and Answer

0%

#### A tool room that was 9' x 15' was expanded to 11' x 20'. How much extra floor space was added, in square feet?

Correct! Wrong!

Explanation:
The original tool room had an area of:

9 feet x 15 feet = 135 square feet
The expanded tool room has an area of:
11 feet x 20 feet = 220 square feet
To find out how much extra floor space was added, we can subtract the original area from the expanded area:
220 square feet - 135 square feet = 85 square feet

Therefore, 85 square feet of extra floor space was added to the tool room.

#### What percentage of the 148 reams of paper that a department bought are left after 43 of them are used? Round your percentage answer to the nearest whole.

Correct! Wrong!

Explanation:
To find the percentage of paper reams left after 43 of them are used, we first need to subtract the number of reams used from the total number of reams bought:

148 - 43 = 105
So there are 105 reams of paper left.
To find the percentage of reams left, we can use the following formula:
percentage = (part/whole) x 100
In this case, the "part" is the number of reams left (105), and the "whole" is the number of reams bought (148). So, the formula becomes:
percentage = (105/148) x 100 = 70.95%
Rounding to the nearest whole number, we get:
percentage = 71%

Therefore, approximately 71% of the reams of paper that the department bought are left after 43 of them are used.

#### What percentage of 500 is 65?

Correct! Wrong!

Explanation:
To find out what percentage of 500 is 65, you can use the following formula:

percentage = (part/whole) x 100
In this case, the "part" is 65, and the "whole" is 500. So, the formula becomes:
percentage = (65/500) x 100
Simplifying the equation:
percentage = 0.13 x 100 = 13%
Therefore, 65 is 13% of 500.

#### The monthly wage for Jenny is \$2,650.00. What would be her new monthly salary if she received a 5% pay raise?

Correct! Wrong!

Explanation:
To calculate Jenny's new monthly salary after a 5% pay raise, we can use the following formula:

new salary = current salary + (percent increase x current salary)
First, we need to calculate 5% of Jenny's current salary:
5% of \$2,650.00 = 0.05 x \$2,650.00 = \$132.50
Next, we can substitute the values into the formula:
new salary = \$2,650.00 + (\$132.50) = \$2,782.50
Therefore, Jenny's new monthly salary after a 5% pay raise would be \$2,782.50.

#### What is one-fourth of Jack's weekly income if two-thirds of it is \$480?

Correct! Wrong!

Explanation:
Let's start by setting up an equation to represent the information given in the problem:

(2/3) * Jack's weekly income = \$480
To solve for Jack's weekly income, we can isolate the variable by dividing both sides of the equation by 2/3:
Jack's weekly income = \$480 / (2/3) = \$480 * (3/2) = \$720
Now that we know Jack's weekly income is \$720, we can find one-fourth of it by multiplying by 1/4:
One-fourth of Jack's weekly income = \$720 * (1/4) = \$180
Therefore, one-fourth of Jack's weekly income is \$180.

#### A production line employed 305 workers in July. Thirty workers quit in August, while 11 new ones were hired. There were 23 new hires and 9 resignations in September. 17 new staff were employed in October. How many people were working there as of November 1st?

Correct! Wrong!

Explanation:
Let's start with the number of workers at the end of July, which is given as 305.
In August, the number of workers changed by:
-30 (workers who quit) + 11 (new hires) = -19
So at the end of August, there were 305 - 19 = 286 workers.
In September, the number of workers changed by:
23 (new hires) - 9 (resignations) = 14
So at the end of September, there were 286 + 14 = 300 workers.
In October, the number of workers changed by:
17 (new hires) = 17
So at the end of October, there were 300 + 17 = 317 workers.

Therefore, as of November 1st, there were 317 workers employed on the production line.

#### Each of the 18 workers at a social services agency is in charge of managing a 360-case caseload. The caseload of three departing employees is divided equally among the remaining staff members. How many cases are currently under the maintenance of each of the remaining employees?

Correct! Wrong!

Explanation:
The total number of cases managed by the 18 employees is:
18 x 360 = 6,480
If the caseload of three departing employees is divided equally among the remaining 15 employees, each of them will receive an additional:
(3/15) x 360 = 72 cases
So each of the remaining employees will now be responsible for:
360 + 72 = 432 cases