# CCAT Practice Test Numerical Reasoning

#### 1. Allan runs 30 kilometers in three hours. Clark, on the other hand, takes 2 hours and 20 minutes to travel the same distance. How long will it take Allan and Clark to cross the finish line if they are both running a 15-kilometer race?

Correct answer: 20 minutes

If Allan runs 30 kilometers in 3 hours, he can run 15 kilometers in 1 and a half hours (90 minutes). Clark travels 30 kilometers in 2 hours and 20 minutes, or 140 minutes, so he travels 15 kilometers in 1 hour and 10 minutes (70 minutes). There is a 20-minute time difference between them.

#### 2. Kath's wardrobe contains 5 shirts, 3 ties, 6 trousers, and 2 coats. How many different sets can she create each time she wears a garment from a different category?

Correct answer: 180

Multiply all of the numbers together: 5 times 3 times 6 times 2 equals 180.

#### 3. One cookbook cost $9.50. Derek intends to purchase three cookbooks. How much does he have to pay when he goes to the store's checkout?

Correct answer: $28.50

A cookbook costs $9.50, making three cookbooks cost $28.50.

#### 4. What number is 80% of 48?

Correct answer: 60

80% of 60 equals 48. The simplest method is to report to 10, 8 versus 10, then multiply by 6 to get 48 and 60.

#### 5. Brian has 65 pink and green balls in a box. When he counts them, he notices that there is a 3 pink ball to 10 green ball ratio. What is the total number of green balls he has?

Correct answer: 50

We have three pink balls and ten green balls for a total of 13 balls. Divide 65 by 13 to get 5, which equals 15 pink balls (5 times 3) and 50 green balls (5 times 10).

#### 6. What would the next number in the following series be?

1 … 3 … 7 … 15 … 31 … ?

Correct answer: 63

1 + 2 (3) + 4 (7) + 8 (15) + 16 (31) + 32 (63).

#### 7. Which of the following is the smallest value?

Correct answer: 0.04

0.04 is the smallest value.

#### 8. Mike wishes to purchase strawberry ice cream. The cost of an ice ball is $1.50, but there is a promotion in which the fourth ball is free if three are purchased. How much should he pay if he buys four scoops of ice cream for himself and four for his girlfriend?

Correct answer: $9

Mike pays only the price for 6 scoops of ice cream by purchasing 8 scoops in total. As a result, he pays 6 times $1.50, for a total of $9.

#### 9. What would the next number in the following series be?

1 … 10 … 2 … 9 … 3 … ?

Correct answer: 8

1 + 9 (10) - 8 (2) + 7 (9) - 6 (3) + 5 (8).

#### 10. On Thursday, 50 children purchased roller coaster tickets. How many tickets were sold during those two days if 30% more children bought a ticket to this ride on the following Friday?

Correct answer: 115

30% of 50 equals 15% of 100, so 15. Adding the 50 children from Thursday and the 50-15 children from Friday produces a total of 115 children.

#### 11. Per kilo of Italian rice, the price is 5 cents. The seller offers a 20% discount for 4 kilos purchased. How much did Jocelyn pay in total if she purchased 12 kilos of rice?

Correct answer: $48

Without the discount, 4 kilos cost $20. A 20% discount on this $20 is equal to $4 (we do 10% and multiply by 2), for a total of $16 for 4 kilos. Jocelyn pays $48 for 12 kilos by multiplying $16 by three.

#### 12. Which of the following is the greatest value?

Correct answer: 1.8

1.8 is the greatest value.

#### 13. 20 is 20% of number _______.

Correct answer: 100

The 20% of 100 which is 100 x .20 equals 20.

#### 14. Daniel seasoned a soup with 1/4 cup of salt. Later, he decided it needed more salt, so he added another 1/8 cup. Daniel added how many cups of salt to the soup in total?

Correct answer: 3/8

The fractions must have same denominator in order to be added. In this case, the answer is 8. 1/4 cup equals 2/8, so 2/8 + 1/8 equals 3/8.

#### 15. During a 5-hour drive, a car travels at 65 miles per hour for the first 2 hours, then drops to 40 miles per hour for the final three hours. How far did the car travel on the trip?

Correct answer: 250

Multiply the speed by the time to calculate the distance. For the first part of the journey, that's 65 miles per hour multiplied by 2 hours equals 130 miles. For the second part, multiply 40 miles per hour by 3 hours to get 120 miles. That adds up to a total distance of 250 miles.

#### 16. Thomas has averaged 41 home runs per season over the last 8 seasons. How many home runs did he hit in those 8 seasons?

Correct answer: 328

Divide the total by the number of seasons to get the average. As a result, the total can be calculated by multiplying the average by the number of seasons. 8 x 41 = 328 in this case.

#### 17. What is the following number in the series?

128 64 32 16 ?

Correct answer: 8

Each number in the series is half the number that came before it. Because half of 16 equals 8.

#### 18. 3/4 cup sugar is required for a recipe that yields 18 cookies. How much sugar would it take to make two dozen cookies from the same recipe?

Correct answer: 1 cup

We increased the number of cookies by a factor of (24/18) when we made two dozen (24) cookies. As a result, we must multiply 3/4 by 24/18 to obtain the new amount of sugar: 3/424/18 = 324/418 = 1

#### 19. What is the following number in the series?

13, 9, 14, 8, 15, ?

Correct answer: 7

Examine the differences between the terms, which are placed in brackets between the terms. 13 (-4), 9 (+5), 14 (-6), 8 (+7), 15...

The next term should be obtained by subtracting 8 from 15. 15-8=7.

#### 20. What is the following number in the series?

12, 12, 24, 8, 2, 10, ?

Correct answer: 60

The rule is as follows: 1, 2, 3, 4, 5... alternating pairs of multiplications and divisions applied to a sub-series that grows by one every time the next operation should be 6, which results in 106=60.

#### 21. Ezra is 15 years old, and his sister is exactly twice his age. When Ezra turns 19, how old will his sister be?

Correct answer: 34

Ezra's sister is twice his age, so her age is now 15*2=30. In four years, Ezra will be 19, which means his sister will be (30+4)=34.

#### 22. What is the following number in the series?

45, 15, 30, 30,10, 20, ?

Correct answer: 20

The series rule is: 3, 2, 1.... and the cycle repeats.

As a result, after (30÷3=)10 and (10x2=)20, we have 20x1=20.

#### 23. A plumber acquires 6,000 toilet sinks. Over the next four days, he plans to install 20% of all sinks. How many toilet sinks will he install on each of the four days if he divides his work evenly?

Correct answer: 300

First, we need to determine how many toilet sinks will be installed over the next four days.

We can use the 10% shortcut to figure out what 20% of 6,000 is: 10% of 6,000 equals 600 (omit one 0), so 20% equals 600*2=1,200.

If the plumber intends to divide his work evenly over four days, we simply divide 1,200 by 4. 1,200/4=300

#### 24. A box of candy costs $0.10. For $2.50, how many boxes can you get?

Correct answer: 25

To determine how many boxes we can purchase, we divide the total amount of money by the price of each box.

To simplify the solution, move the decimal point in both numbers one place to the right:

$2.5/$0.1 is the same as $25.0 / $1.0 = 25/1 = 25.

#### 25. What would the next number in the series be?

7 | 14 | 28 | 32 | 64 | 128 | ? | ?

Correct answer: 132 | 264

The series repeatedly increases by x2, x2, +4.